16.01.2016

Ciasto czekoladowe z cukinią


Pyszne ciasto czekoladowe. Wilgotne, mocno czekoladowe. Idealne.











Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanki, jogurtu lub śmietany

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Dno blaszki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. 
Cukinię ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. Odciskamy.
Mąkę pszenną, kakao, sodę,  proszek i cynamon przesiewamy.
Masło z cukrem i olejem miksujemy na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy przesiane składniki i maślankę w trzech etapach.
Masę przekładamy do formy . Ciasto pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.

Składniki na ganache z białej czekolady:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 80 ml śmietany. Odstawiamy do przestudzenia. 
Resztę śmietany ubijamy na sztywną pianę. Gdy będzie gęstniała dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników.


1 komentarz:

Printfriendly