Ciasto czekoladowe z cukinią

Pyszne ciasto czekoladowe. Wilgotne, mocno czekoladowe. Idealne.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 400 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 125 ml maślanki, jogurtu lub śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Dno blaszki o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Cukinię ścieramy na tarce do warzyw o dużych oczkach. Odciskamy.
Mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek i cynamon przesiewamy.
Masło z cukrem i olejem miksujemy na jasną puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy przesiane składniki i maślankę w trzech etapach.
Masę przekładamy do formy . Ciasto pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka.
Składniki na ganache z białej czekolady:
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 80 ml śmietany. Odstawiamy do przestudzenia.
Resztę śmietany ubijamy na sztywną pianę. Gdy będzie gęstniała dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników.
Świetne!
OdpowiedzUsuń