17.12.2012

Muffinki czekoladowo-korzenne


Do zrobienia tych muffinek skłoniło mnie pięknie wyglądające angielskie puddingi które są serwowane w Boże Narodzenie ozdobione gałązkami ostrokrzewu kolczastego. Gałęzie tego drzewa są jedną z głównych zaraz po choinie dekoracji w święta.


Składniki na ciasto:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 115 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g czekoladowych dropsów*
Do dekoracji
  • 100 g biała czekolada
  • czerwona  i zielona masa cukrowa
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, odkładamy do przestygnięcia.
Maślankę wlewamy do małej miseczki dodajemy jajka i ekstrakt mieszamy chwilkę widelcem.
Mąkę, sodę, przyprawy przesiewamy dodajemy cukier, rozpuszczoną czekoladę, maślankę i dropsy czekoladowe. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremek każdą wypełniając do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w 190ºC około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce.

Gdy muffinki będą już zimne białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzamy. Następnie ozdabiamy naszą muffinkę robiąc kleksa. Wierzch ozdabiamy listkami wyciętymi z zielonej masy cukrowej ostrokrzewu kolczatego i dodajemy 3 kuleczki czerwonej masy cukrowej które będą wyglądały jak jagody tego drzewa.

*jeśli nie mamy możemy czekoladę pokroić w kostkę o boku około 5 mm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly