18.12.2012

Ciasto żurawinowe


Dzisiaj przyszedł czas na wypiek którym głównym składnikiem będzie żurawina. Najwyższy czas był ją wykorzystać ponieważ kupiłam ją już jakiś czas temu i termin przydatności się kończył za kilka dni. Ciasto naprawdę bardzo smaczne, a dodatek białej czekolady doskonale się komponował z kwaskowatą żurawiną.




Składniki:
  • 115 g mąki ziemniaczanej
  • 135 g mąki pszennej
  • 135 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • 70 g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (lub chocolate chips)
  • szklanka świeżej żurawiny
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie ( oprucz czekolady i żurawiny) i mikserem miksujemy około minuty do połączenia się składników następnie dodajemy czekoladę i żurawinę wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka w temperaturze 190ºC 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly