04.12.2012

Bezowe choinki


Już tylko 20 dni do wigilii a więc można spokojnie zacząć myśleć nad słodkościami które będą nam towarzyszyć w te święta. Dzisiaj bardzo prosta propozycja  na święta.



Składniki:
  • 4 białka 
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • barwnik w paście zielony
  • kilka kropli ekstraktu miętowego lub innego
Białka umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy szczyptę soli i na wysokich obrotach ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, Następnie po łyżce dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy ekstrakt i barwnik miksujemy do wyrównania się koloru.
Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy bezy w kształcie choinek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy suszymy około 2-3 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly