20.07.2015

Sernik z czarną porzeczką


W tym roku mój krzak porzeczkowy obficie zaowocował. I tak zastanawiałam się do czego je zużyć. Pierwsza myśl - Sernik. I tak jest, pyszny lekko kwaskowy, delikatny. Jeśli jeszcze macie owoce porzeczki to szczerze zachęcam.







Składniki na spód:
  • 30 g masła
  • 150 g ciastek owsianych
Piekarnik rozgrzewamy do 130 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową bardzo szczelnie.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy. Ciastka miksujemy w malakserze. Wlewamy masło i miksujemy chwilę. Ciastka przesypujemy do tortownicy wyrównujemy i lekko dociskamy do dna.


Składniki na masę serową:
  • 400 g czarnej porzeczki
  • 550 g sera 
  • 3 jajka
  • 125 g śmietany kremówki
  • 160 g cukru 
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Czarną porzeczkę umieszczamy w malakserze, miksujemy. Puree porzeczkowe przecieramy przez sito.
Ser, jajka, śmietanę, cukier, mąki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree, mieszamy.

Wykonanie:

Na przygotowany spód z ciasteczek wylewamy masę serową.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 130 °C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 100 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty. 
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.




4 komentarze:

  1. Cudo!
    Popatrzę sobie, bo przed wyjazdem na wakacje nie zdążę już go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w czwartek wybieram się na urlop a tu taka długa lista co chciałabym upiec. Pocieszam się że na urlopie też będę piec :)

      Usuń
  2. Jakie piękny! Zjadłabym teraz kawałeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly