21.07.2015

Sernik na zimno z borówkami

Kolejny sernik w ostatnim czasie. Tym razem z borówkami i na zimno. Tak wiem. Powiecie - Jak to na zimno skoro biszkopt trzeba upiec ?.  A więc... Nie trzeba można użyć biszkopcików i to nimi wyłożyć spód albo użyć gotowego biszkoptu ale ja lubię taki mój upieczony :) I Was też zachęcam do upieczenia biszkoptu bo warto. A sernik wyszedł bardzo delikatny, puszysty. A podany z bitą śmietaną i owocami robił furorę.




Składniki:
  • 85 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. W dwóch partiach dodajemy mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki. Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie zimny boki oddzielamy od formy ostrym nożykiem, zdejmujemy papier i ponownie biszkopt umieszczamy w formie.

Składniki na masę serową:
  • 350 g borówki
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g sera białego z wiaderka (użyłam quarka)
  • 400 g puszka mleka skondensowanego
Borówki umieszczamy w malakserze. Miksujemy. 
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia.
Ser mieszamy z mlekiem skondensowanym. Następnie dodajmy zmiksowane borówki i przestudzoną żelatynę. Tężejącą masę przelewamy do formy. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda bajecznie! Wypróbuję go :) Polecam Ci przepis na sernik truskawkowy jeszcze można je kupić więc to ostatnie chwile truskawkowego szaleństwa ;) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już przepis sobie przepisałam :) Również gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kremowy! Uwielbiam takie ciasta ;) Uwielbiam serniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny taki wysoki i fioletowy w kropki:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, ten kolor jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Dodam że w smaku też pyszny :)

      Usuń

Printfriendly