Babka drożdżowa z marcepanem

Jeśli poszukujecie przepisu na babkę na święta i nie możecie się zdecydować którą wybrać mam dla was propozycję na babę z marcepanem. Jest idealna, puszysta
i na pewno będzie królową na stole wielkanocnym.
i na pewno będzie królową na stole wielkanocnym.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych lub 21 g suszonych
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 125 g masła
- 250 g marcepanu
W między czasie masło stapiamy w rondelku, odstawiamy.
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mleka, żółtka i masło miksujemy mikserem za pomocą haka na gładkie elastyczne ciasto (ciasto można zagnieść ręcznie). Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formę na babę smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C .
Po upływie godziny ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, krótko zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach marcepan lub kroimy o w kostkę i posypujemy równomiernie po wierzchu. Ciasto zwijamy w roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na 2 cm plastry które układamy w formie. Odkładamy formę z ciastem do podrośnięcia na około 30 minut.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy na złoty kolor 60- 70 minut.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Zimną babę polewamy lukrem migdałowym.
Fantastyczna! :)
OdpowiedzUsuń