Babeczki ajekoniakowe

Pyszne babeczki bardzo delikatne i puszyste. Ozdobione piankami marshmallow i kolorowymi posypkami. Może ozdobią wasz stół świąteczny :)
Składniki na 10 babeczek:
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 100 ml ajerkoniaku
- 2 jajka
- 70 g cukru
Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Olej łączymy z ajerkoniakiem.
W misce ubijamy na puszystą pianę jajka z cukrem. Gdy masa będzie gęsta ciągle miksując wlewamy olej z alkoholem. Następnie dodajemy przesianą mąkę w dwóch etapach za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżki ajerkoniaku
Wszystkie składniki miksujmy na gładki puszysty krem.
Dodatkowo:
- pianki marshmallow
- kolorowa posypka(można pominąć)
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu. Pianki przecinamy nożyczkami na ukos. Klejącą stronę pianki obsypujemy posypkami. Na wierzchu babeczki układamy pianki aby tworzyły kwiatki.
Komentarze
Prześlij komentarz