20.03.2016

Babeczki ajekoniakowe


Pyszne babeczki bardzo delikatne i puszyste. Ozdobione piankami marshmallow i kolorowymi posypkami. Może ozdobią wasz stół świąteczny :)








Składniki na 10 babeczek:

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 2 jajka
  • 70 g cukru

Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. 
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Olej łączymy z ajerkoniakiem.
W misce ubijamy na puszystą pianę jajka z cukrem. Gdy masa będzie gęsta ciągle miksując wlewamy olej z alkoholem. Następnie dodajemy przesianą mąkę w dwóch etapach za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.

Składniki na krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki ajerkoniaku

Wszystkie składniki miksujmy na gładki puszysty krem.

Dodatkowo:

  • pianki marshmallow
  • kolorowa posypka(można pominąć)


Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu. Pianki przecinamy nożyczkami na ukos. Klejącą stronę pianki obsypujemy posypkami. Na wierzchu babeczki układamy pianki aby tworzyły kwiatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly