Babeczki czekoladowe z czekoladowym kremem maślanym
Tak wiem, jest już po walentynkach ale nie zdążyłam z przepisem. Ale jak się kocha to można mieć walentynki codziennie :) A wasza druga połówka na pewno będzie bardzo zadowolona.
Składniki na 12 babeczek:
- 115 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 35 g kakao
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g chocolate chips lub pokrojonej w kostkę czekoladę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Papilotkami wykładamy formę na muffinki. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy chipsy, ekstrakt i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Masą wypełniamy papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut do tzw suchego patyczka. Babeczki studzimy na metalowej kratce.
Składniki na maślany krem czekoladowy:
- 60 g masła
- 30 g kakao
- 250 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.
Wykonanie:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówkę. Porcję kremu wyciskamy na zimną babeczkę.
Cóż za efektowne cuda, aż szkoda jeść. A muszą być pyszne (: Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj były pyszne. :) Również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń