16.02.2015

Babeczki czekoladowe z czekoladowym kremem maślanym

Tak wiem, jest już po walentynkach ale nie zdążyłam z przepisem. Ale jak się kocha to można mieć walentynki codziennie :) A wasza druga połówka na pewno będzie bardzo zadowolona.






Składniki na 12 babeczek:

  • 115 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 35 g kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g chocolate chips lub pokrojonej w kostkę czekoladę


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Papilotkami wykładamy formę na muffinki. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy. 
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy chipsy, ekstrakt  i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. 
Masą wypełniamy papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut do tzw suchego patyczka. Babeczki studzimy na metalowej kratce.

Składniki na maślany krem czekoladowy:

  • 60 g masła
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka

Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 

Wykonanie:

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówkę. Porcję kremu wyciskamy na zimną babeczkę. 



2 komentarze:

  1. Cóż za efektowne cuda, aż szkoda jeść. A muszą być pyszne (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj były pyszne. :) Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly