Drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe z rabarbarem truskawkami i pyszną waniliową kruszonką idealne ciasto o tej porze roku. Bardzo polecam.
- 240 ml mleka ciepłego (nie gorącego ! )
- 135 g cukru
- 40 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suszonych
- 115 g masła roztopionego i przestudzonego
- 560 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 600-700 g rabarbaru
- 300 g truskawek
Mąkę pszenną umieszczamy w dużej misce dodajemy sól, (drożdże suszone jeśli takich używamy) masło, jajka. Wlewamy mleko z drożdżami i cukrem. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1- 1 1/2 godziny).
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Blaszkę o bokach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na lekko oprószony mąką blat. Lekko zagniatamy. Wałkujemy. ciasto przekładamy do blaszki. Wierzch posypujemy rabarbarem i truskawkami. Odstawiamy na 15 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka:
- 130 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
Ciasto pieczemy około 40 minut na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz