28.02.2016

Sernik królewski z guszkami


Pyszny klasyczny sernik z kruchym ciastem wzbogacony o gruszki. Nieziemsko dobry. Zachęcam do wypróbowania.











Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 120 g gęstej śmietany
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu aż składniki połączą się w całość lub zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na minimum 3-4 godziny.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg gotowego sera białego np Piątnicy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 280 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 2 puszki gruszek w syropie
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Gruszki dzielimy na mniejsze cząstki.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 ºC. Dużą blaszkę o bokach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na spód blaszki. Równo rozprowadzamy i dociskamy.
Na ciasto wylewamy masę serową. Następnie na wierzch równomiernie ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy około 60 minut. Studzimy. Zimny sernik dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. 

3 komentarze:

Printfriendly