Sernik z gruszkami
Na weekend polecam serniczek.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, tylko pamiętajcie aby gruszki były miękkie i soczyste. Ponieważ jeśli użyjecie jeszcze twardych po upieczeniu takie zostaną.
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy aż powstanie jednolita masa którą przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na wielkość spodu foremki. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180ºC na lekko brązowy kolor około 15- 20 minut.
W między czasie robimy masę serową.
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu
- 230 g cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 g gruszek obranych, przeciętych na pół wzdłuż i z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
O swoich pomysłach -o swoich czynach powinna Pani mówić czy myśleć - z przekonaniem - Nie koniecznie do tych co krytykują -co nie rozumieją -Serniki -i nie tylko serniki mają w sobie urok - Spojrzeć na swoją działalność -z życzliwością - to nastrój się poprawia- Nawet wtedy gdy - pada deszcz- gdy jest burza-albo gdy mróz szczypie w twarz - Uśmiech rozjaśnia umysł -myśli są pozytywne-
OdpowiedzUsuń