Babka czekoladowa
Od dzisiaj będą się pojawiały propozycje na zbliżające się święta. Pierwsza to babka. Jest puszysta i w smaku bardzo czekoladowa. Wszystkim na pewno zasmakuje.
Składniki:
- pół szklanki mleka
- 50 g czekolady (u mnie gorzka)
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki kwaśnej śmietany
W międzyczasie mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
Do osobnej miseczki wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy na białą puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się składników. Masę czekoladową przekładamy do formy na babkę (ja użyłam silikonowej i nie musiałam formy smarować masłem i obsypywać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 40-50 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz