Babka drożdżowa
Tak tak za późno już na wypieki wielkanocne.
Ale byłam tak zabiegana że nie dałam rady wcześniej opublikować posta. A przecież ona cały rok tak samo pysznie smakuje :)
Na zaczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 125 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 375 g mąki
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- otarta skórka z 2 cytryn
- 100 g stopionego i przestudzonego masła
- 2 garści rodzynków
W międzyczasie smarujemy dużą formę masłem. Zagniatamy i przekładamy do formy. Odstawiamy do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC 30-40 minut (do suchego patyczka)
Komentarze
Prześlij komentarz