Babka pomarańczowo-kakaowo-klonowa
Bajki o babie ciąg dalszy :) Wersję podstawową tej babki wzbogaciłam o kakao i syrop klonowy. Polecam mój eksperyment bo wyszedł naprawdę udany :) Mniam mniam
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek, osobno białka i żółtka
- 1 szklanka cukru
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 10 łyżek syropu klonowego
Mąkę z proszkiem i kakaem przesiewamy. Białka ubijamy na bardzo sztywno. Dodajemy żółtka i cały czas miksując po łyżce cukier. Następnie dodajmy skórkę pomarańczową, syrop klonowy oraz porcjami mąkę i delikatnie mieszamy.
Masło topimy w małym garnuszku i gorące wlewamy do naszej masy. Mieszamy aż masło dobrze się połączy.
Pieczemy do suchego patyczka około 60 minut. Można oprószyć cukrem pudrem, lub polukrować i ozdobić kolorowymi cukiereczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz