Chlebek cynamonowy
Dzisiaj przepis na chlebek z cynamonem. Cudowny, delikatny, mięciutki, smakował bosko :)
I znikł dosłownie w kilka minut :)
A jeśli zostanie wam na drugi dzień to możecie zrobić z niego np tosty na śniadanie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru kryształu
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 1 duże jajko
Natomiast jeśli używamy świeże drożdże to skruszamy je do małej miseczki i dodajemy 7 łyżek mleka (które odmierzamy z ilości podanego mleka) dodajemy cukier, jedną łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut.
Delikatnie podgrzewamy resztę mleka i roztapiamy w nim masło. Dodajemy jajko i roztrzepujemy je w mleku.
Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy. Masa powinna być miękka ale nie klejąca ( w razie potrzeby można dodać troszkę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta lub mąki jeśli jest zbyt klejąca) Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
W międzyczasie dno i boki foremki ( keksówki ) o wymiarach 26 x 12 x 7 wykładamy papierem do pieczenia oraz przygotowujemy
Składniki:
- 50 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószony mąką blat i chwilkę zagniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt 26 x 40 cm i grubość 2 cm. Tak rozwałkowane ciasto smarujemy pędzelkiem mlekiem lub wodą i posypujemy wcześniej przygotowanym cukrem z cynamonem. Całość zwijamy dosyć luźno, w kształt rolady. Przekładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.
Pieczemy w temperaturze 180ºC około 35-40 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz