Sernik krakowski
Na tegoroczne święta na moim stole królować będzie sernik królewski. Tego roku miałam ochotę na tradycję :)
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 750 g sera, trzykrotnie zmielonego ( ja użyłam quarka- tylko taki miałam)
- 6 jaj, białka i żółtka osobno
- 80 g miękkiego masła
- 200 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynków
Białka ubijamy na sztywno. Pianę przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy mąkę i rodzynki. Mieszamy do równomiernego rozprowadzenia się składników. Można dodać ulubiony aromat.
Przekładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy kratkę z pozostawionego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 160ºC , około 50-60 minut (do lekkiego zbrązowienia ciasta)
Komentarze
Prześlij komentarz