Kolorowa babka- Tulipan
Przeglądając różne strony i blogi kulinarne natrafiłam na ten przepis. Babkę troszeczkę zmodyfikowałam i teraz przeplata się różnymi smakami i aromatami. Chociaż nie bardzo jestem zadowolona z koloru otrzymanego z użycia kisielu następnym razem dodam troszkę czerwonego barwnika w paście aby bardziej zaostrzyć kolor.
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- otarta skórka z cytryny lub pomarańczy
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 kisiel truskawkowy
- 1/2 szklanki maku
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy mąkę, olej oraz wodę dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy łyżeczkę mąki i otartą skórkę, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel *, do czwartej mak.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Wykładamy ciasta robiąc kleksy. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180ºC stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz