Drożdżówki z jabłkami
Niewyobrażalnie smaczne. Puchate, mięciutkie. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Jedyną wadą jest to że tak szybko znikają :)
Drożdżówki można polukrować lukrem.
Składniki na 10 sztuk:
- 1 niepełna szklanka mleka
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 3 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier i cukier waniliowy ( jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je teraz) jajko, mleko z masłem i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto . Wierzch miski nakrywamy folią spożywczą i odkładamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Składniki na nadzienie:
- 500 g jabłek
- sok z połowy cytryny
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g rodzynków
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Na placku rozkładamy równomiernie nadzienie. Ciasto zwijamy jak roladę. Roladę tniemy na 10 równych plasterków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190ºC . Pieczemy 20 minut.
Drożdżówki można polać lukrem
Komentarze
Prześlij komentarz