Mazurek z jabłkami
Kolejna propozycja na święta to mazurek.
Mazurki jak sama nazwa wskazuje nie pochodzą z Mazur najprawdopodobniej przywędrowały do naszego kraju razem z bakaliami z krajów Orientu.
Mazurek taki najprostszy i na pewno zasmakuje każdemu.
Składniki
- 1 żółtko
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą (można również zagnieść ciasto ręcznie) . Ciastem wykładamy dno foremki., nakłuwamy widelcem po całej powierzchni (aby ciasto nie wybrzuszyło się) i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy na złoty kolor. Studzimy.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- galaretka dowolnego smaku
Wierzch można polać czekoladą i ozdobić kandyzowanymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz