Sernik pomarańczowy
Uwielbiam serniki które nie wymagają różnych skomplikowanych czynności. A samo przygotowanie jest łatwe i szybkie. Tak jest i w tym wypadku. Chociaż największą trudnością okazało się czekanie aż sernik ostygnie:) U mnie nie zdążył całkowicie ostygnąć bo rodzina nie dawała mi spokoju i dekoracja z czekolady się rozpłynęła :( A sernik jest ( był ) nieziemsko pyszny. Polecam.
Składniki na spód:
- 225 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 g jasnego cukru muscovado
- 3 łyżki kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC . Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z całości masła odmierzamy 175 g kroimy w kostkę (resztę na razie odstawiamy). Masło umieszczamy w malakserze, dodajemy mąkę, cukier i kakao. Miksujemy. Składniki powinny wyglądem przypominać bułkę tartą. Masę przesypujemy do przygotowanej wcześniej foremki, równo rozprowadzamy po całej powierzchni lekko ugniatając. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy w foremce. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150ºC .
Składniki na masę serową:
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 150 ml soku z pomarańczy
- 800 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 4 duże jajka
- 225 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu powstania kremowej, jednolitej konsystencji. Masę przelewamy na wystudzony spód. Pieczemy około 1 1/2 godziny. Wierzch powinien się ściąć i delikatnie ze złocić. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik około 1 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągamy sernik z piekarnika i studzimy go w chłodnym miejscu najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz