Waniliowe babeczki z kremem Baileys
Dzisiaj wzmocnimy wczorajszy post ! Dodamy procentów. Same babeczki to jak dotąd najlepszy i najsmaczniejszy przepis na waniliowe ciasto. A masa została wzbogacona procentami za sprawą Baileys. Wyszło pysznnnie.
Składniki na 12 babeczek:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozdzielamy między papilotki wypełniając je do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na włoski krem maślany:
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka golden syrup lub miodu
- 35 ml wody
- 2 białka
- 180 g masła
- 4-5 łyżek Baileys
Cukier, golden syrup, wodę umieszczamy w małym garnuszku. Syrop cukrowy podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 118 °C. Syrop ściągamy z nad płomienia.
W misie ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dolewamy syrop cukrowy (na mieszadła miksera). Miksujemy aż masa białkowa przestygnie. Następnie małymi partiami dodajemy masło, na końcu dodajemy Baileys. Miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
Wykonanie:
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję kremu na zimnych babeczkach. Ozdabiamy.
Wyglądają cudownie, zdradź, gdzie kupujesz takie papilotki (nadają się do bezpośredniego pieczenia?) Krem cudo, wyobrażam sobie jego smak... I tak dekoracja z czekolady intrygująca, co to takiego?
OdpowiedzUsuńPapilotki kupiłam w http://www.hobbycraft.co.uk/ tak nadają się do bezpośredniego pieczenia i nie wymagają specjalnej foremki na papilotki na ebayu też można kupić.
UsuńA dekoracja to popularne w anglii batoniki czekoladowe firmy Cadbury http://en.wikipedia.org/wiki/Flake_(chocolate_bar)