Tort Szwarcwaldzki
Tort Szwarcwaldzki to już klasyk i chyba każdy zna ten tort. Jest tyle różnych przepisów że trudno wybrać ten jedyny. I ja dołożyłam swoją wariację na temat tego tortu. I wyszedł najlepszy tort jaki od dłuższego czasu jadłam. Po prostu pyszny. Bardzo czekoladowe blaty biszkoptowe, dobrej jakości dżem z dużą ilością owoców i do tego krem ze śmietany kremówki i mascarpone i kilka procentów :) Może w niedługim czasie zagości na Waszych stołach :)
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 35 g kakao
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka umieszczamy w misie nad kąpielą wodną i ubijamy na jasny puszysty krem (około 10 minut). Odstawiamy.
W drugiej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy żółtkowej przesiewamy kakao i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Masę dzielimy między blaszki, wyrównujemy.
Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu chwilę zostawiamy w foremkach. Następnie blaty ciasta studzimy na metalowej kratce (papierem do dołu). Papier odrywamy dopiero po wystygnięciu biszkoptów.
Gdy biszkopty wystygły odrywamy papier.
Składniki na dżem:
- 3/4 słoiczka dobrej jakości dżemu wiśniowego
- 4 łyżki nalewki wiśniowej lub zwykłej wódki
Dżem i nalewkę umieszczamy w małym garnuszku, chwilkę podgrzewamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
- 100 g ulubionej czekolady
Czekoladę ścieramy na t tarce o dużych oczkach.
Wykonanie:
Pierwszy biszkopt kładziemy na paterze. Smarujemy go połową dżemu na to wykładamy część kremu. Na krem kładziemy drugi blat, ponownie smarujemy go dżemem i kremem. Na kremie umieszczamy trzeci blat. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i oprószamy startą czekoladą. Dekorujemy np czereśniami.
Wyszedł bajecznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje. Bardzo się starałam :)
Usuń