Pierniczki lukrowane
Mięciutkie, pyszne pierniczki,jedne z najlepszych jakie jadłam ! Kwaśna śmietana nadaje im wilgotności, idealne, o fantastycznym smaku. Bardzo aromatyczne.
Składniki na około 30 pierniczków:
- 130 g kwaśnej śmietany 18 %
- 200 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- otarta skórka z 1 cytryny
- 15 g kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- 330 g mąki pszennej
W misie miksera umieszczamy śmietanę, cukier, jajko, sodę i otartą skórkę z cytryny.
Miksujemy aż cukier się rozpuści.
Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia się składników.
Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego które układamy na blaszce w sporych odstępach.
Pieczemy około 15 minut. Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Odstawiamy na metalową kratkę do zastygnięcia lukru.
„Inteligencja jest tą przyprawą, która z najpospolitszych rzeczy robi cuda.” - Maria Dąbrowska-
OdpowiedzUsuńŻyczę Pani aby pomysły same się odnawiały -i były wciąż nowe- i stale się udoskonalały -
Słowa niesione przez wiatr – to tylko słowa-
a nie pomoc – ale wystarczy wierzyć -w dobre słowa-
Budzić się rano – spojrzeć w okno -
i powiedzieć nawet cicho ,szeptem -
Będzie dobrze-będzie miło -
W Pani pomysłach jest dużo uroku-
Dziękuje ślicznie za takie ciepłe słowa.
OdpowiedzUsuń