Pierniczki z pomarańczą
Składniki na około 50-60 ciasteczek:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki goździków
- 250 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka golden syrup lub miodu
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- 1 jajko
Mąkę, sodę, cynamon, imbir i goździki przesiewamy.
W małym garnuszku podgrzewamy masło, cukier, miód, sok. Podgrzewamy aż masło i cukier się roztop. Całość wlewamy do przesianej mąki, dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość około 3- 4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce. Pieczemy około 10 -12 minut.
Studzimy na metalowej kratce.
Masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość około 3- 4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce. Pieczemy około 10 -12 minut.
Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz