Peperkakor
Peperkakor to nic innego jak pierniczki. Pochodzą ze Szwecji. Są pyszne lekko twardawe po upieczeniu . W szczelnym pudelku można je trzymać na pewno nawet kilka tygodni albo i miesięcy. Nie wiem jak długo ponieważ u mnie wytrzymały tylko 2 dni (skończyły w naszych brzuszkach ) Są pyszne bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzą się na pierniczki na choinkę.
Masa zaraz po wykonaniu będzie dosyć klejąca ale schłodzona w lodówce będzie fajna do wałkowania.
Jeśli nie macie melasy z powodzeniem można zastąpić ją miodem.
Składniki na około 30 pierniczków:
- 280 g mąki pszennej
- 90 ml wody
- 70 g melasy
- 65 g brązowego cukru
- 25 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 90 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę, melasę, cukier brązowy, drobny cukier, cynamon, imbir, goździki i masło umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy aż cukier i masło całkowicie się rozpuści.
Do mąki wlewamy ciepłą masę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Artystyczne wykonanie - robiące wrażenie-(wprost z pod dłuta rzeźbiarza-lub artysty malarza - Takie reniferki są nie tylko smaczne - można by je zawiesić na świątecznej choince -ku radości dzieci-
OdpowiedzUsuńZ ciasta można wycinać różne kształty nie tylko zwierzątka. Na pewno przepięknie ozdobią każdą choineczkę.
Usuń