Babeczki z Amaretto i bezowymi choinkami
Czyż nie prawda że są urocze? :) Śliczne i do tego pyszne. Na pewno będą ozdobą stołu Świątecznego i zachwycą niejedną osobę. Możecie tutaj zabłysnąć i zamiast orzechów użyć pokruszonych ciastek oreo lub posypać kokosem a będą małą namiastką śniegu bo chyba o białych świętach możemy tylko pomarzyć.
Składniki na 12 babeczek:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka Amaretto
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Papilotkami wypełniamy foremkę na muffinki.
Składniki umieszczamy w misie i miksujemy około 2 minut. Masę rozdzielamy między papilotki.
Pieczemy około 15-20 minut na złoto brązowy kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Choinki bezowe:
- 2 białka
- 140 g drobnego cukru
- barwnik zielony
Piekarnik rozgrzewamy do 100 C°. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy małymi porcjami cukier. Na końcu dodajemy barwnik.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy choinki. Suszymy.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady
- 1 łyżka masła
- orzechy pokrojone w cząstki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
Zimne babeczki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Na środku umieszczamy choinkę boki posypujemy orzeszkami. Wszystko delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Przepięknie udekorowane! :)
OdpowiedzUsuń