Sernik piernikowy
Pyszny serniczek uraczył nas w miniony weekend :) został tylko mały kawałeczek ale jego żywot jest już policzony. Sernik jest delikatny, kremowy ze wspaniałym aromatem piernikowym. Pyszny.
Składniki na spód:
- 50 g masła
- 180 g ciasteczek digestive
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g orzechów np włoskie, pekany
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz szczelnie owijamy folią aluminiową (tak aby woda nie dostała się do środka).
Masło roztapiamy na małym ogniu, odstawiamy.
Ciasteczka i przyprawę do piernika mielimy, następnie dodajemy orzechy i masło, jeszcze raz chwile mielimy (tak aby były większe cząstki orzechów).
Wszystko przesypujemy do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy.
Składniki na masę serową:
- 600 g białego sera
- 250 ml śmietany kremówki
- 180 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 g przyprawy do piernika
- 3 jajka
Ser, śmietanę, cukier, mąkę i przyprawę do piernika umieszczamy w malakserze i mielimy na gładki, jednolity krem. Następnie dodajemy jajka i ponownie mielimy tylko do połączenia się składników.
Masę przelewamy do tortownicy na spód z ciasteczek.
Tortownicę z ciastem umieszczamy w większej foremce którą wypełniamy wrzącą wodą.
Pieczemy około 60 minut do momentu aż środek sernika po dotknięciu wykałaczką będzie ścięty i sprężysty.
Studzimy najlepiej przez całą noc. Boki sernika delikatnie oddzielamy od brzegów tortownicy ostrym nożykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz