Babeczki waniliowe z włoskim kremem maślanym
Jedne z najlepszych babeczek waniliowych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, delikatne, maślane. A do tego jeden z lepszych kremów który może służyć do ozdabiania tortów.
Składniki na 12 babeczek:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozdzielamy między papilotki wypełniając je do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na włoski krem maślany:
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka golden syrup lub miodu
- 35 ml wody
- 2 białka
- 180 g masła
- ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
Cukier, golden syrup, wodę umieszczamy w małym garnuszku, podgrzewamy aż osiągnie temperaturę 118 °C. Syrop ściągamy z nad płomienia.
W misie ubijamy białka na sztywną pianę, zmniejszamy obroty i powoli dolewamy syrop cukrowy (starając się syrop lać bezpośrednio na białka). Miksujemy aż masa białkowa przestygnie. Następnie małymi partiami dodajemy masło, na końcu dodajemy ziarenka z wanilii. Miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
Wykonanie:
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcję kremu na zimnych babeczkach.
Fotografia robi wrażenie -wyobrażam sobie co czuje serce -gdy będąc na przyjęciu widzimy takie cuda na stole -
OdpowiedzUsuń