Wieniec drożdzowy z nadzieniem serowo-pomarańczowym
Ciasta drożdżowe to ulubione ciasta mojego męża i moje. Mój mąż zawsze jak chce takie wypieki to mówi że upiekłabym coś do mleczka. I jak tu odmówić :)
Składniki:
- 4 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 1/2 szklanki letniego mleka
- 120 g masła roztopionego
- 1/2 szklanki cukru z wanilią
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 25 g drożdży lub 12 g drożdży suchych
Składniki na nadzienie:
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- 60 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na nadzienie umieszczamy w misce i widelcem mieszamy aby połączyć składniki
Mąkę umieszczamy w misce dodajemy sól, jeśli używamy drożdzy suchych dodajemy je odrazu do mąki. Natomiast gdy używamy drożdży świeżych robiny najpierw zaczyn. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolite elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat kuchenny i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy równo nadzieniem. Zwijamy jak roladę.
Następnie wzdłuż przecinamy naszą "roladę"pozostawiając jeden z boków nieprzecięty i zwijamy jak wieniec. Przekładamy do foremki z kominem około 26 cm średnicy wysmarowanej masłem i dno wyłożonej papierem do pieczenia.
Możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy do napuszenia.
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 190 ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz