Szybkie ciasto jesienne
Nie potrafię przejść obojętnie gdy widzę przepis a w nim połączenie jabłek i cynamonu. Dzisiaj kolejne ciasto troszkę bardziej zdrowe bo znajduje się w nim mąka razowa. Ciasto jest naprawdę pyszne wilgotne. Poprostu w sam raz na mroźne wieczory.
Składniki:
- 2 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę i wymieszane z 1 łyżką mąki pszennej)
- 60 g mąki razowej
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 120 g miękkiego niesolonego masła
- 60 g jasnego brązowego cukru
- 60 g cukru kryształu
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstyraktu z wanilii
Boki i dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Mąki, proszek i cynamon przesiewamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami około 5 minut na puszystą masę. Pojedyńczo wbijamy jajka za każdym razem miksując chwilkę. Dodajemy ekstrakt i mąki, mieszamy tylko do połączenia się składników, na końcu dodajemy jabłka delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki.
Pieczemy 40-50 minut aż boki ciasta będą się odklejać od papieru.
Komentarze
Prześlij komentarz