Ciasto cynamonowe z jabłkami
Teraz przepis na przepyszne ciasto. Produkty na pewno macie w domu a więc nie ma na co czekać. Jego jedyną wadą jest to że momentalnie znika ze stołu, jedyna rada to upiec od razu 2 ciasta :) Bardzo polecam jako weekendowy wypiek.
Składniki:
- 2 duże jabłka lub 3 małe
- 285 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 135 g miękkiego masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
- 170 ml mleka
Dodatkowo:
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC . Ceramiczną foremkę* na tarty o średnicy około 25 cm smarujemy masłem.
Jabłka obieramy i kroimy je w księżyce.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy do małej miski. W drugiej większej misce umieszczamy masło i cukier miksujemy do połączenia się składników około 3 minuty. Następnie pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksując około 1 minuty po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy, następnie dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy ale tylko do momentu aż się wszystkie składniki połączą ze sobą.
Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy około 55-60 minut (do momentu aż boki ciasta będą się odklejać od boków foremki)
*jeśli nie macie ceramicznej możecie ją zastąpić inną
Komentarze
Prześlij komentarz