Ciasto marmurkowe
Po wymyślnych wypiekach hallo- weenowych przyszedł czas na prostotę, kilka dni nie publikowałam nic na blogu a tu się sporo już przepisów nazbierało, czyli codziennie coś pysznego. Dzisiaj zwykłe najzwyklejsze ciasto ucierane waniliowo- kakaowe. U mnie takie wypieki cieszą się największym powodzeniem :)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g niesolonego masła, miękkiego, plus 1 łyżka do wysmarowania foremki
- 175 g drobnego cukru kryształu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 25 g kakao
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC .
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do misy miksera wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy na białą puszystą masę. Pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Łyżką naprzemiennie wykładamy masy do foremki, następnie widelcem robimy marmurkowy wzorek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż boki zaczną odchodzić od boków foremki.
Studzimy na metalowej kratce.
wygląda obłędnie !!! jutro robię do kawusi :)
OdpowiedzUsuń