Chleb pszenno-razowy ze słonecznikiem
Każdy powinien kiedyś spróbować upiec swój własny chlebek, nawet jeśli nie jesteście wyspecjalizowani w tej dziedzinie (tak jak ja :) ) to smak takiego chleba jest wyjątkowy. Może nie codziennie ale może na specjalne okazje. Ja piekę gdy mój kochany zaczyna narzekać na chleby w UK. a wtedy gdy postawię przed nim taki cieplutki chlebek to kocha mnie jeszcze bardziej :) no i jeszcze musi być wtedy masełko.
Składniki na 1 bochenek:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki zakwasu żytniego
- 10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych
- 2/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
Po tym czasie lekko wyrabiamy formujemy ciasto w kształt walca. Umieszczamy w foremcę (ja użyłam płaskiej blaszki do pieczenia ciastek) opruszonej mąką i ziarnami słonecznika. Odstawiamy do napuszenia..
Możemy posmarować letnią wodą i posypać słonecznikiem (ja tak zrobiłam).
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 30-35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz