Welsh cakes
Jutro dzień św. Dawida patrona Walii. A więc na tą okazję przygotowałam chyba jeden z najbardziej znanych słodkości z tego regionu. Przyznam że pierwszy raz je robiłam w domu i teraz żałuje ponieważ są przepyszne. Na razie próbowałam je na ciepło i są obłędnie pyszne. Później spróbuję na zimno z masłem i dżemem albo posypię samym drobnym cukrem. Zobaczymy.
Przepis dedykowany mojej siostrze Luizie i Chloe :)
Przepis dedykowany mojej siostrze Luizie i Chloe :)
- 225 g mąki pszennej
- 85 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 50 g koryntek
- 1 jajko
- 1-3 łyżki mleka
Ciastka smażymy na małej ilości tłuszczu, na złotobrązowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz