Biszkopt z lemon curd
Zapraszam na szybkie i proste ciasto. Biszkopt z masą maślaną i lemon curd. Powiedziałabym że to ciasto bez tłuszczowe ale masa maślana nadrabia zaległości ciasta no i jeszcze lemon curd gdzie też tłuszcz jest :( Ale smak rekompensuje wszystkie kalorie.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
Mąkę przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy.
Pieczemy na złoty kolor do tzw suchego patyczka. Studzimy. Gdy biszkopt będzie już zimny oddzielamy boki za pomocą ostrego nożyka. Biszkopt przecinamy na 2 części (można na 3 ponieważ masy wystarczy na posmarowanie 2 blatów).
Składniki na masę maślaną :
- 115 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-3 łyżek mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
Dodatkowo:
- 1/2 - 3/4 słoiczka lemon curd
- drobny cukier do posypania wierzchu lub cukier puder
Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Biszkopt smarujemy kremem, na krem wykładamy lemon curd. Na lemon curd kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch posypujemy cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz