Pączki różane- pieczone
Coś specjalnie dla osób które liczą kalorie. Pączki pieczone w piekarniku a więc odpadają kalorie którymi nasiąkają pączki podczas smażenia. Może to niewiele ale zawsze coś.
Pączki które bardziej przypominają w smaku bułeczki maślane. A ten aromat różany... Jeśli nie macie ekstraktu różanego można zastąpić go każdym innym. Pączki w poniższym przepisie pączki napełniane są po upieczeniu natomiast ja nadziałam pączki marmoladą przed smażeniem.
Pytając mojego męża o ocenę pączków powiedział "dobre, mięciutkie, puszyste, smakiem przypominają pączka i bułeczkę "
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 50 g miękkiego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu różanego
Dodatkowo:
- marmolada różana
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Masło roztapiamy, odstawiamy.
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki, robimy zaczyn. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15- 20 minut.
Do mąki dodajemy jajko, żółtka, ekstrakt, masło oraz zaczyn. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (można ciasto zagnieść ręcznie). Misę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 6 cm. *
Krążki ciasta układamy na blaszce w sporych odstępach. Odstawiamy do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Pieczemy pączki około 15 minut na złoto brązowy kolor.
Zimne pączki napełniamy marmoladą przy pomocy szprycy.
*jeśli chcemy nadziać pączki przed smażeniem to krążki lekko rozciągamy, nakładamy łyżeczkę marmolady i sklejamy jak bułeczkę. Odkładamy na blaszkę do napuszenia. Pieczemy.
Składniki na lukier:
- 1 łyżeczka ekstraktu z róży
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- opcjonalnie barwnik spożywczy różowy
Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie lukier.
Chłodne pączki moczymy w lukrze.
Komentarze
Prześlij komentarz