Czekoladowo orzechowe Biscotti
Biscotti to takie ciastka do kawy. Ponieważ są bardzo twarde i suche. Następnie zanurzając je w filiżance dobrej kawy nabierają miękkości i smaku.
Jak to mój kochany mąż powiedział "Upiekłaś skalniaczki ". Ale powiem Wam że bardzo mu smakowały. Ponieważ gryzł je co gryzł. I nawet kawy nie chciał. A moja przyjaciółka powiedziała mi że tą są najlepsze jak dotąd biscotti jakie jadła.
Składniki na około 40 sztuk:
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 75 g orzechów laskowych
- 75 g pistacji
- 100 g czekolady pokrojonej w kostkę lub chocolate chips
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Blaszkę o bokach 33 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy podprażamy na patelni.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy łyżką następnie dodajemy jajka i zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do równomiernego rozłożenia się w cieście orzechów i czekolady (ciasto będzie troszkę klejące).
Ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Dzielimy na 2 części.
Każdą część ciasta rolujemy w kształt kiełbaski o długości 33 cm. Ciasto przekładamy na blaszkę. Między ciastami pozostawiamy przestrzeń ponieważ ciasto troszkę podrośnie. Pieczemy około 25 minut na lekko złoty kolor. Kiełbaski przenosimy na metalową kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 C°.
Używając noża kuchennego ciasto kroimy na szerokość 1 cm jak kromki chleba, na ukos. Biscotti układamy na blaszce i ponownie pieczemy około 20-30 minut. Po połowie podanego czasu przewracamy je na drugą stronę. Ciastka powinny być chrupiące i twarde.
Komentarze
Prześlij komentarz