Torcik czekoladowy z truskawkami
Pyszny torcik. Mocno czekoladowy z lekko wyczuwalnym aromatem kawy. Jeśli macie ochotę i oczywiście truskawki możecie plasterki poukładać między blatami ciasta. Jeśli truskawek nie posiadacie (nie ta pora roku) torcik możecie ozdobić samymi serduszkami z białej czekolady. Pamiętajcie o użyciu dobrej jakości czekolad.
Składniki na ciasto
:
- 115 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 25 g kakao
- 125 g miękkiego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy
Piekarnik rozgrzewamy do 180C°. Dno foremki o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z sodą i kakaem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kawę, miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce. Po całkowitym wystudzeniu z ciasta wycinamy kształt serca i przecinamy ciasto na dwa równe blaty.
Składniki na krem:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia się masła. Odkładamy do momentu aż będzie gęsta jak krem do smarowania kanapek.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta wykładamy na paterze. Smarujemy go 1/3 częścią kremu.Teraz można dodać truskawki. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Ozdabiamy truskawkami i serduszkami z białej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz