Rolada czekoladowa
Dzisiaj zapraszam na roladą. Powstała na zamówienie mojego męża. Chociaż musiał troszkę czasu na nią czekać. Bardzo polecam. Pyszna. A krem... niebiański.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek, białka i żółtka osobno
- 150 g drobnego cukru
Dno blaszki o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy 15 -20 minut do tzw suchego patyczka.
W międzyczasie czystą ściereczkę posypujemy równomiernie drobnym cukrem.
Gdy ciasto będzie już upieczone przekładamy biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem . Delikatnie odrywamy papier. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 200 g ulubionej czekolady ( u mnie tabliczka mlecznej i gorzkiej czekolady)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Serek i śmietanę ubijamy na sztywno ( to zajmie około 30 sekund). Ciągle miksując wlewamy czekoladę. Miksujemy do momentu równomiernego połączenia się składników.
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz