Gingerbread man
Moja pierwsza propozycja na nadchodzące święta. Pierniczki są bardzo bardzo dobre. Mięciutkie, nie twardnieją po upieczeniu a więc można je upiec w ostatniej chwili.
Składniki na około 35 pierniczków:
- 100 g cukru
- 65 ml miodu
- 65 ml wody
- 120 g masła
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. W garnuszku umieszczamy cukier, miód i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy masło i odstawiamy na 15 minut.
Przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i sól. Do mąki wlewamy rozpuszczone masło z cukrem. Całość miksujemy za pomocą miksera z hakiem. Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 3-4 mm lekko podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka foremką. Skrawki ciasta zagniatamy i ponownie wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy w pewnej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut. Studzimy na metalowej kratce. Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz