Piernik - najlepszy
Tego roku u mnie wyjątkowo piernikowo, ale żeby nie było że narzekam. Nie nie. Chyba moje dzieci dorosły :) do tego smaku.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- 250 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
- 2 łyżki powideł
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół słoiczka powideł
Mąkę przesiewamy z sodą. Mleko, cukier, miód umieszczamy w dosyć dużym garnku który podgrzewamy na małym ogniu. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy około 40 - 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Zimny piernik przecinamy i smarujemy powidłami.
Całość polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz