Muffinki z czernicami
Wiem że na wypiek z czernicami jest już troszkę za późno ale w sklepach w dalszym ciągu można kupić świeże czernice. Jeśli nie ma w waszym sklepie świeżych możecie zastąpić je owocami mrożonymi. Na pewno nie pożałujecie.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/4 szklanki mleka
- 60 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 350- 400g czernic
Do jednego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
Do drugiego dajemy mleko, masło jajka,ekstrakt wszystko razem roztrzepujemy.
Oba naczynia łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy czernice i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wypełniając każdą do 3/4 wysokości.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz