Miodowo-migdałowy
Na ten przepis natrafiłam przeglądając stare książki. Powiem wam ze jest smaczne, bardzo wilgotne, ale zmniejszyłabym ilość miodu w sosie bo jest słodko, nawet można powiedzieć że bardzo słodko:)
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej samorosnącej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g miękkiego masła
- 75 g jasnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 50 g miodu
- 4-5 łyżek mleka
- 50 g płatków migdałowych
- 190 g miodu
- sok z połowy małej cytryny
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło, cukier, jajka, miód oraz mleko miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i wszystko miksujemy chwilkę.
Masę przekładamy do przygotowanej wcześnie foremki, wyrównujemy i wierzch równo posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do piekarnika pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie możemy przygotować sos.
Miód oraz sok z cytryny umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut aż ciepły miód będzie spływał z łyżki.
Sosem polewamy gorące ciasto (nie wyciągamy z foremki) i pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny do ostygnięcia.
*w UK jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem sody, jeśli nie macie takiej to na podaną ilość mąki wystarczy jak dodacie pół łyżeczki sody oczyszczonej
Komentarze
Prześlij komentarz