Ciasteczka z orzechami i czekoladą
Jak obiecałam przepis na pyszne ciasteczka.
Składniki:
Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Masło, cukier, jajko, miód umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia miksujemy jeszcze chwilkę jeśli ciasto jest za suche (ma mieć kąsystencję ciasta kruchego) możemy dolać troszkę mleka. Na końcu dodajemy orzechy i czekoladę. Zagniatamy ręką. Z ciasta lepimy kulki wielkości podobnej do łupinki orzechów włoskich. Kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut. Studzimy na kratce.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady pokrojonej na drobną kostkę lub chipsy czekoladowe
Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Masło, cukier, jajko, miód umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia miksujemy jeszcze chwilkę jeśli ciasto jest za suche (ma mieć kąsystencję ciasta kruchego) możemy dolać troszkę mleka. Na końcu dodajemy orzechy i czekoladę. Zagniatamy ręką. Z ciasta lepimy kulki wielkości podobnej do łupinki orzechów włoskich. Kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 10-15 minut. Studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz