Muffinki czekoladowe z dynią
Muffinki są wspaniałe, delikatne . Dodatek puree z dynii nadaje im wilgotności, chociaż smak dynii nie jest wyczuwalny dominuje tutaj cynamon i kakao.
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 110 g masła miękkiego
- 110 g cukru pudru
- 2 jajka
- 110 ml mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g puree z dynii*
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski.
W drugiej misce miksujemy masło i cukier puder aż masa będzie biała i puszysta. Następnie dodajemy pojedyńczo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko i puree. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masą wykładamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
* Puree z dyni: Dynie myjemy, kroimy w mniejsze części, wydrążamy środek z pestkami. Tak przygotowane cząstki wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około godziny w 180ºC. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy malakserem na puree.
Komentarze
Prześlij komentarz