Ciasteczka brzoskwinie
Pięknie wyglądające i do tego pyszne ciastka cynamonowe z powidłem z moreli. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu ponieważ naprawdę warto.
Składniki na około 20-25 gotowych ciasteczek:
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 240 ml oleju rzepakowego
- 180 g cukru
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, olej i cukier. Zagniatamy.
Z ciasta lepimy kulki wielkości zbliżonej do wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy około 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Dodatkowo:
- 300 ml mleka
- barwniki spożywcze (różowy, pomarańczowy, żółty)
- 2-3 kostki białej czekolady
- powidło z moreli lub inne
- drobny cukier do obtaczania
Mleko dzielimy między 3 miseczki do każdego dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z zimnych ciasteczek wydrążamy ostrym nożykiem wgłębienie w którym umieszczamy porcję powidła. Brzegi smarujemy czekoladą tak aby po złączeniu skleiło dwie połówki ciastek.
Gotową brzoskwinkę moczymy w różnych odcieniach mleka. Odkładamy na chwilę na metalową kratkę do wchłonięcia przez ciasteczko nadmiaru płynu. Po paru minutach obtaczamy brzoskwinie w cukrze. Ponownie umieszczamy ciastka na kratce do zastygnięcia.
Wyglądają słodko! Idealne na przyjęcia heh :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/