Bajeczne babeczki
Cytrynowe babeczki z waniliowym kremem maślanym będą na pewno hitem na każdym przyjęciu ale i nie tylko. Do ozdoby babeczek można użyć najróżniejszych posypek do ciast.
Składniki na 12 dużych lub 24 małe babeczki:
- 125 g miękkiego masła
- 125 g drobnego cukru
- 3 jajka
- otarta skórka z 1 cytryny
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Papilotkami wykładamy formę na muffinki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie, miksujemy około 3 minut na jasną puszystą masę.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
- 125 g miękkiego masła
- 250 g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
- 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
- barwnik spożywczy
Wykonanie:
Zimne babeczki ozdabiamy kremem maślanym. Wierzch ozdabiamy posypkami do ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz