Buttercream czyli krem maślany
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co to ten butter cream to nic innego jak utarte masło z cukrem pudrem z dodatkiem najczęściej ekstraktu waniliowego ale można użyć dowolnego ekstraktu bądź aromatu a nawet otartej skórki z wybranego owoca cytrusowego. Wedle swoich potrzeb i upodobań. Ma zastosowanie do przekładania tortów i ozdabiania. Można go zafarbować na dowolny kolor (oczywiście barwnikami spożywczymi) Jest genialny do ozdób wykonywanych szprycą. A największa wada to... chyba słodkość tego kremu.
Składniki na około 1,5 szklanki gotowego kremu:
- 125 g miękkiego masła
- 250 g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub innego
- 1-2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
- barwnik spożywczy
Komentarze
Prześlij komentarz