Kopiec kreta z truskawkami
Pyszne ciasto na upały i nie tylko. Delikatne a zarazem wyraziste ciasto mocno czekoladowe, krem z bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady i do tego truskawki. Pycha.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, oddzielone białka od żółtek
- 200 g drobnego cukru
- 180 ml oleju
- 125 ml mleka
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier i żółtka. Następnie wlewamy olej, mleko i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy.
Składniki na krem:
- 50 g czekolady mlecznej
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 450 g truskawek
Zimny biszkopt ścinamy tak aby spód miał grubość około 2-3 cm grubości. Wierzchnią część rozkruszamy. Spodnią część biszkoptu cieniutko smarujemy kremem. Na wierzchu układamy owoce tak aby powstał rant bez owoców o grubości około 2 cm. Na wierzch wykładamy krem tak aby powstała "kopuła" .Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Chłodzimy.
Super kopiec kreta z znałam w wersji z bananami a tutaj truskaweczki.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się ze nigdy wcześniej nie jadłam tego ciasta. A że mamy sezon na truskawki postanowiłam zrobić ciasto z tymi owocami. Banany wykorzystam w sezonie zimowym :)
Usuń